Antalyan matkavinkit: Pamukkale

Tutkailin ensimmäisenä iltana respasta saatua esitettä ryhmämatkoista Antalyan läheisiin nähtävyyksiin. Siellä oli vaikka mitä, mutta monen tunnin bussimatka ja sana ryhmämatka muutenkin nostatti kauhun sekaisia tunteita. Ryhmämatkalla nimittäin jotain saa aina odottaa, jollain on aina pissahätä ja joku katoaa teille tuntemattomille.

Varasimme kuitenkin päivän matkan Pamukkaaleen ja sain nielaista heti yllämainitut yleistykset ryhmämatkoista. Meitä lähti vain minibussillinen matkaan ja oppaamme oli aivan huikea ja hauska. Ajomatka Antalyasta Pamukkaleen kesti noin 2,5h tuntia, mutta pysähdyimme mitä ihmeellisimmissä paikoissa menomatkalla.

Vessatauko pidettiin pienessä turkkilaisessa ravintolassa, jossa talon isäntä tarjosi matkalaisille vaaleaa leipää ja hunajaa. Sitten stopattiin yhteen maantien varrella sijaitsevaan melonikojuun, jossa sai maistella mehukkaita hunjameloneja. Siitä kaarrettiin turkkilaiseen tekstiilikauppaan ja sitten vielä kivikauppaan, josta sai ostaa paikallisesta kivistä tehtyjä kiviastioita, -esineitä ja -koruja. Tein jo hidasta nälkäkuolemaa, mutta onneksi matkamme jatkui turkkilaseen buffettiin. Siellä söin reissun ensimmäisen ja viimeisen kanakebabin riisillä.

Niinkuin tekstistä huomaa, paljon tapahtui ennen kuin pääsimme kohteeseen. Pamukkale eli vapaasti suomennettuna Puuvillalinna on luonnoilmiökohde, joka koostuu valkoisista kalkkikivikerroksista ja kuumista lähteistä. Koko fysikaalista luonnonilmiötä en jaksa selittää, joten lisää voi lukea täältä. Roomalaiset kuitenkin rakensivat alueen ympärille pienen kaupungin, Hierapoliksen. Perinteisiä roomalaisia teattereita, portteja ja pylväitä voi bongailla ja alueella on myös museo.

IMG_8272IMG_8271IMG_8273

Itse odotin eniten pulahdusta Kleopatra altaaseen, jonka mineraalipitoisen veden maagisista ominaisuuksista opas kertoi – ja minä uskoin. Vetäisin bikinit päälle ja kirmasin suorin vartaloin +35-asteiseen kuumaan lähteeseen. Vesi oli kristallinkirkasta, mutta uimista hankaloitti hallitsija Kleopatran aikaiset pylväät ja pilarit altaan pohjassa. Kokemuksena altaassa lilluminen oli ihankiva, eli ei nyt niin maaginen kuin kuvitteli. Olen kuitenkin uinut samassa altaassa kuin Kleopatra. Goals.

IMG_8279

Takaisin tulomatka tapahtui yhden pysähdyksen taktiikalla, samassa leipä-hunaja ravintolassa. Suosittelen myös käymään Pamukkalessa, omatoimisesti tai ryhmän kanssa. Itse olisin halunnut viettää enemmän aikaa itse Hierapoliksessa, mutta en halunnut olla se turisti ”jota saa odottaa”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s